19.5.2015

ELÄMÄÄ VARHAISTEINI-IKÄISEN IHON KANSSA

Mietin tämän postauksen kirjoittamista pitkään. Vaikka en täällä blogissani pyrikään antamaan täydellisen puunattua kuvaa itsestäni, tuntui tämän aiheen puheeksiottaminen pieneltä pinnistykseltä. 

Kuva meikkaamattomasta naamanpuolikkaastani ei sinäänsä ole mikään paljastus, varsinkin kun valaistus sattui olemaan otollinen ja peittämään pahimmat epätasaisuudet. Tiedostan täysin, ettei ongelmani ole laajempaan mittakaavaan sijoitettuna juuri minkään näköinen ja että valitukseni voi loukata joitain omiani pahemmista iho-ongelmista kärsiviä. Itse näen kuitenkin kuvan valaistuksen läpi paljon kaikkea sellaista, minkä tahtoisin häätää pois: laajentuneita ihohuokosia, epätasaisuutta, sameutta, kuivia laikkuja ja minifinnejä. Kaikenlaista sellaista, mikä ei ole minun iholleni ominaista. Muutoksen, jota en ole toivonut. Mälsää.
DSC_3681
Kasvojeni iho on aina ollut kohtalaisen hyvä. Täysi-ikäisyyden kynnyksellä puhjennutta selkäfinnikeskittymää lukuunottamatta olen selvinnyt teini-iän iho-ongelmista puhtain paperein. Muistan kyllä vuoranneeni naamani tuplakerroksella MAC:in Studio Fix Fluidia ja kuvitellut sen olleen kovinkin tarpeellista, jos naamassani oli enemmän kuin yksi kappale näppylää. Se oli lähinnä teini-iän itsetunto-ongelmaa, ei iho-ongelmaa.

Antti Tuiskun biisiä lainaten peto lähti kuitenkin eräänä päivänä irti. Syynä tälle olivat e-pillerit, tai pikemminkin niistä eroon hankkituminen.

Aloitin e-pillereiden syömisen vuonna 2012 ja lopetin niiden käytön puolentoista vuoden jälkeen, joulukuussa 2013. Lopettamisen taustalla olivat oma hormoniepäröintini ja aurallinen migreeni, joka ei todellakaan sopinut yhteen pillereiden kanssa. Aloin saada oireita, joiden takia pillerit kiellettiin minulta kokonaan. Olisi hauska tietää millä perusteella pillerit edes ylipäänsä aikoinaan sain, aurallinen migreeni ja yhdistelmäehkäisyvalmisteet kun eivät ainakaan omassa tapauksessani olleet mikään ihan pikkiriikkisiä ja vaarattomia oireita tuova kombo.

Lopettamisen jälkeinen puolivuotinen sujui ongelmitta. Olin ylpeä tekemästäni päätöksestä, näytin keskaria hormoneille ja olin kuukausi kuukaudelta vakuuttuneempi siitä, että selvisin lopettamisesta ilman sivuoireita. 

Sitten räjähti. Ensin suuttui selkä, sitten olkapäät ja lopulta otsa ja leuka. Iho, josta olin tottunut saamaan kehuja, oli muuttunut jonkun toisen ihoksi. Vaikka finniongelma oli melko lievä ja lähinnä selkääni keskittyvä, eikä naamassani pesinyt kuin rykelmittäin pieniä ihonvärisiä minifinnejä, tuntui muutos maailmanlopulta. Luin aiheesta noin triljoona ja satayksi nettikeskustelua ja blogitekstiä, eivätkä ne jättäneet epäselvyyttä sille, mistä oli kyse. Pillereiden lopettaminen oli aiheuttanut hormonimyrskyn, joka oli ottanut esiintymislavakseen ihoni. Kiva. Nice. Kiitos.

Keskellä aurinkoisinta kesää, kun finnien piilottelu meikkivoiteen alle alkoi tuntua tukahduttavalta, varasin vihdoin ajan ihotautilääkärille. Sain antibiootit ja lääkevoidetta, joka kuivatti jo valmiiksi kuivan ihoni karseaan kuntoon. Hihkuin ilosta, kun ongelma vihdoin parin kuukauden kuurin loppuvaiheilla inhan pahememisvaiheen kautta parani ja ihoni oli haaleita arpia vaille entisensä.
DSC_3676
...Vaan eipä ole enää. Pari kuukautta sitten aloin kiinnittää huomiota selkäni ihon kuntoon. Vähitellen myös viime kerralta tuttua ihonväristä, pikemminkin joltain allergiselta reaktiolta kuin finniltä näyttävää mininäppyryhmittymää alkoi taas puskea ensin suun ympärille ja sitten otsaan. Ihoni oli myös muuttunut sameammaksi ja muutenkin jotenkin selittämättömän pahoinvoivan näköiseksi. Ei enää puhettakaan meikkivoiteettomista päivistä. 

Huhtikuun lopussa varasin taas taistelufiiliksen vallassa ajan ihotautilääkärille, joka määräsi vanhan tutun tetrasykliini-antiobioottikuurin kuulemma lievään aikuisiän akneen. Olisin kyllä saanut Roacuttaninkin, mutta kieltäydyin. Lääkevoiteita en onneksi saanut, sillä lääkärin - ja todellakin myös oman kokemukseni mukaan - ne vain kiduttavat kuivaa ihoani. 

Tästä ongelmasta tekee erityisen inhottavan se, että ihoni on kuiva ja herkkä. En pysty kuorimaan vartaloni ihoa ilman ihon reagoimista joillain finnintapaisilla, joten voitte vain kuvitella, miten ihoni reagoi lääkevoiteisiin, joita lääkärin puheista huolimatta silloin tällöin käytän. Muun muassa ihotyyppini takia pidän Roacuttania viimeistäkin viimeisimpänä vaihtoehtona. Myönnän myös muutenkin olevani vähän foliohattupää lääkkeiden suhteen. En syö tätä antibioottikuuriakaan todellakaan mielelläni.

Ehkä kaikkein pelottavinta ihotautilääkärin vastaanotolla oli kuulla, että vaikka ongelmani pitää tällä hetkellä sisällään vain joitain epäpuhtauksia selässä ja pari melko huomaamatonta minifinnikasaa hiusrajassa ja suun ympärillä, on taudin kulkua mahdotonta ennustaa. Pillereiden lopettamisen laukaisemaa aikuisiän aknea tämä kuitenkin on, oli finnejä sitten kymmenen tai sata. Saatan kuulemma olla kolmekymppisenä ihan yhtä suurella todennäköisyydellä pizzanaama kuin maailman puhtaimman ihon omistaja. Ei ole myöskään mitään takeita sille, etteikö naamastani tulisi seuraavaksi se finnien päätaistelutanner selkäni sijasta. Näyttää siltä, että vaikka söin pillereitä vaivaiset puolisentoista vuotta, kärsin niistä lopun ikääni.

Niin että, kiitos e-pillerit.
DSC_3679
Olen hyvin tietoinen siitä, että hormonaaliset ongelmat lähtevät sisältä, eikä niitä nujerreta voiteilla tai putsareilla. Siitä huolimatta olen rahdannut kaappeihini kaikenlaista yrittäessäni estää ongelmaa pahenemasta. Vastoin niitä käsityksiä, joiden mukaan akne on rasvaisen ihon ongelma, olen pitänyt hyvin tärkeänä tarpeeksi tujua kosteusvoidetta. Kasvojeni ihon tuntuu ärtyvän enemmän liian kuivattavasta kuin liian rasvaisesta, oli kyse sitten voiteesta tai puhdistusaineesta.

Clarisonicista en ole huomannut olevan apua tähän ongelmaan, vaikka laitetta muuten rakastankin. Apteekista saatava Basiron AC -geeli sen sijaan taas on tehokasta, mutta vähän turhankin vahvaa tavaraa. Kiehl'sin Skin Rescuer on osoittautunut näppäräksi voiteeksi, joka ei tuki ihoa, mutta tehoaa jopa kuiviin laikkuihin. Tämä menee niiiin jatkoon! Ruohonjuuresta hankkimani Afrikkalainen mustasaippua on jännä tapaus. Moni on saanut siitä avun iho-ongelmiinsa. Omani on ollut on-off-käytössä, enkä siksi osaa sanoa siitä juurikaan mitään. Ainakaan se ei ole ärsyttänyt. Onko joku teistä kokeillut kyseistä Musta Pekka -juuston näköistä saippuapalaa?

Inhoan pessimistisyyttä, mutta väkisinkin mietin, mitä hemmettiä tämän antibioottikuurin jälkeen tapahtuu. Miten ehkäisen ongelman pahenemisen? Mitä jos joku päivä herään ihan oikea, jättimäinen finniongelma naamallani? Mitä sitten, jos tämä antibioottikuuri ei tehoakaan? Hyvästä ihosta luopuminen tuntuu surulliselta, kun on tottunut käyttämään pitkään pelkkiä sävyttäviä päivävoiteita.

Ainoa yhdistävä tekijä näiden ihon kiukkukohtausten välillä on stressi. Molemmilla kerroilla - itseasiassa myös siinä myöhäisteini-iän finnicasessa - olen ollut keskellä tavallista isompaa stressiä. Vaikea vain olla stressaamatta kokonaan, kun takaraivossa huutaa ajatus siitä, että jos stressaan, muutun vähintäänkin yhdeksi isoksi finniksi. Kierre on valmis. 

Ei auta kuin toivoa parasta. Ja vihata e-pillereitä. 


Onko teillä ollut samanlaista ongelmaa?
Saitteko sen selätettyä?
Miten?

14 kommenttia:

 1. Ei sun näppyläongelmat varsinaisesti e-pillereistä johdu, vaan siitä kun lopetit niiden syömisen ja sun kehon oma hormonitoiminta käynnistyi uudelleen. Omat hormonit sai sulla sit aikaan "uuden murrosiän", jolloin ihokin alkoi taas kukkia. Vähän piti tarkentaa, mua ärsyttää aina kun e-pillereitä syyllistetään jostakin, vaikka ongelma ei niistä suoraan johtuisikaan. Omituista kyllä, että sulla on ne joskus ylipäätään aloitettu. Aika vakavan virheen tehnyt terveydenhuollon ammattilainen tossa kohtaa. Nimim. kohta valmis terveydenhoitaja. :D

  Mulla on käytössä tuo afrikkalainen musta saippua, eri merkkisenä tosin. Tähän mennessä olen kokenut sen lähinnä todella kuivattavaksi ja sillä saa kyllä varmasti ihon narskumaan! Sopisiko se sitten selän alueelle, jos siellä on näppyjen lisäksi myös rasvoittumista? Vai onko sulla selänkin iho tosi kuiva ja herkkä? Noista muista keinoista ei ole kokemusta, mutta kunnolla kosteuttava, mutta ei kauhean rasvainen kosteusvoide kuulostaisi hyvältä ajatukselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raastavan kauan tää vaihe tuntuu kyllä kestävän.:( En olis ikinä uskonut, että tappelen hormonitoiminnan tasaantumisen kanssa näin kauan. Eikä loppua näy. Nyyh.

   Mäkin oon jälkikäteen miettinyt, että mun kohdalla on tehty aika iso virhe. Tein kyllä sillon vastaanotolla erittäin selväksi, että multa löytyy nimenomaan aurallinen migreeni. Kun sitten lopulta päädyin lääkäriin mun kummallisten puutumisten ja sekavuustilojen takia, joita mun migreenikohtauksiin oli tullut pillereiden kylkiäisenä, siellä oltiin aika ihmeissään tän pillerit määränneen lääkärin toiminnasta. Oon aina suhtautunut hormonaaliseen ehkäisyyn varauksella, mutta omien kokemusten (niin käyttökokemusten kuin tän jälkikärsimyksenkin) jälkeen vähintäänkin kammoan sitä ajatusta, että joku noita syö. Vaikka tietty varmasti on myös niitä, joille ne sopii.:)

   Ja tosta saippuasta - sitä vois kyllä testata selkään. Mulla on erityisen kuiva, mutta kumminkin hellää kuorintaa kestävä iho kasvoissa, kun taas muu kroppa ei tunnu kestävän kuorimista, mutta ei hilseile kuivuuttaan. Uskaltaisin ainakin toivoa, että tollainen vähän pesevämpi, mutta ei kuoriva tuote vois tehdä ihan hyvää.:)

   Poista
  2. Mulle taas e-pillerit ovat sopineet mainiosti. Mun iho on paremmassa kunnossa kuin koskaan, kuukautiset tulevat säännöllisesti ja ovat niukat eikä entisistä kuukautiskivuista ole juuri tietoakaan. Pillereiden sopiminen on siis hyvin yksilöllistä.

   Poista
 2. Ensinnäkin todella pitkään aknen (ja rasvaisen ihon) kanssa tapelleena voin sanoa, että tunnen hyvin ihotuskasi.

  Toisekseen en ole kauneusalan ammattilainen, joten kerron vain _mielipiteeni_, mitä mahdollisesti voisit kokeilla seuraavaksi peliliikkeeksi. Kerrot, että sinulla on kuiva iho. Ovatko finnit siis ihonalaisia? Myös ne selkäfinnit? Eli niissä ei ole mitään mitä puristaa ulos? Mikäli näin on, en käyttäisi aknelääkitystä/voiteita kuivalle iholle, sillä siitä vasta seuraakin lisää ihonalaisia paiseita. (Terkuin nimimerkillä kokemusta on.) Paikallisesti ehkä jotain kräämiä voisin käyttää kuivattamaan pahimmat yksilöt, mutta en muuten. Sinuna kokeilisin kemiallista kuorintaa kuukauden ja unohtaisin kaiken manuaalisen jynssäyksen, mikäli se selvästi ärsyttää ihoa. Kosteusvoiteen käyttö on myös tärkeää. Joskus iho nimittäin ärsyyntyy vain enemmän, kun sille käytetään liian voimakkaita aineita. Tämän olen huomannut erityisesti nyt, kun oma lärvi lähestyy jo kolmeakymmentä eikä sitä teini-ikää, vaikka sen kaltaisesti käyttäytyisikin.

  Puhhuh, mikä tekstimäärä, mutta ehkä noista vinkeistä olisi jotain hyötyä! :)

  PS. Olen myös sellainen luonnonoikku, että minulle pillerit sopivat, mutta luonnostaan minulla onkin sekopäinen hormonitoiminta, jota pillerit tasoittavat. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon vinkeistä ja vertaistuesta!:)

   Mun kasvojen finnit on melkein sataprosenttisesti ihonalaisia ja tosi pieniä. Aikoinaan kesti kauan tajuta, että kyseessä on akne, koska mun mielikuvissa se tarkoitti jotain kirkuvanpunaista ja kipeää. Luulin ensin saaneeni allergisen reaktion jostain putsarista. Epäilen kyllä edelleen, että noi hiusrajan finnit saa lisäpuhtia mun hiuslakasta, koska mulla on käynyt nyt kaksi kertaa sama juttu Osiksen vahvimman lakan kanssa - pieni finnikehys hiusrajaan. Kevyempien lakkojen kanssa samaa ei tapahdu. Selkäfinnit taas on isompia, mutta niistäkin suurin osa on ihon alla, eli vaikeasti minkään lääkevoiteen tavoitettavissa.

   Toi kemiallinen kuorinta vois olla kokeilemisen arvoinen idea! Mulla on itseasiassa pari näytettä Kiehl'sin yöksi jätettävistä kuorinnoista, joita en oo vielä uskaltanut kokeilla, koska ajatuksen tasolla ne on kuulostaneet niin hurjilta. Täytynee siis ottaa ne rohkeasti testiin!

   Poista
  2. Kokeile ihmeessä! Tosin kannattaa aloittaa varovasti, joka toinen ilta tai jopa harvemminkin on hyvä tahti. Ihon tottuessa sitten useammin. :)

   Poista
 3. Mulla aina välillä iskee finnihyökkäys, enkä usko niistä varmaan koskaan pääseväni eroon. Teepuuöljyn käyttö ihonpuhdistuksen jälkeen on mielestäni vähentänyt finnejä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ärsyttävää, jos näitä hyökkäyksiä saa pelätä loppuelämän! Mä en ole kokeillut teepuuöljyä, koska se vaikuttaa niin kuivattavalta. Mun naamaan se tuskin sopisi, mutta selkä vois sitä kyllä sietääkin.:)

   Poista
 4. Hei, Sulla varmaan oli Diane Novat.? Mä söin niitä kans ja multakin ne kiellettiin migreenin takia. Alku oli lupaava, mutta sitten.. Juuri niin kuin sullakin iski oireet ensin selkään ja mulla osaksi pakaroiden ylä-osaan. Sitten oli vuorossa naama. Olin ihan järkyttynyt! Ennen niin hyvä ihoni oli muisto vain. Tukkeumia alkoi myös ilmestyä poskiin jotka olivat säilyneet aina finneittä. Määräsivät mulle sitten toisia pillereitä (jotka sopivat paremmin migreenistä kärsivälle). Se oli viimeinen niitti. Olin kun teini jolla mitä pahin iho- ongelma.

  Päädyin sitten lopettamaan nämäkin ja otin ehkäisykierukan. Sen kuparikierukan jossa ei ole hormonaalista ehkäisyä. Tämä oli loisto valinta. Kuutisen vuotta olen käyttänyt enkä ole tullut paksuksi ja ihoni on rauhoittunut. Veden juonti jeesaa mutta kyllä se on vaan se aika joka parantaa valitettavasti.

  Ole kärsivällinen. Hormoonit vaikuttaa suhteellisen pitkään elimistössä joten NO WORRIES kyllä se iho paranee.

  http://www.lily.fi/blogit/baboons-bubble

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Babs! Haluan selventää pari juttua sinulle e-pillereistä, kun niistä on niin paljon vääriä käsityksiä liikkeellä. E-pillerit sisältävät siis kahta hormonia: estrogeenia ja keltarauhashormonia. Aurallista migreeniä sairastavalle ei yleensä määrätä mitään estrogeenia sisältävää ehkäisyä eli ehkäisypillereitä tai ehkäisyrengasta, koska aurallinen migreeni ja estrogeeni lisäävät yhdessä veritulppariskiä. Estrogeenia sisältävä ehkäisyvalmiste voi myös pahentaa migreenikohtauksia, kuten Saanalla. Jos migreeni ei ole aurallinen, voidaan e-pillereitä tilanteen mukaan harkita, jos muita riskitekijöitä veritulpalle ei ole.

   Aurallisesta migreenistä kärsivä voi käyttää huoletta esimerkiksi minipillereitä, ehkäisykapselia ja hormonikierukkaa, koska ne sisältävät vain keltarauhashormonia. Keltarauhashormoni ei lisää riskiä veritulppaan edes muiden riskitekijöiden kanssa. Lisäksi yksi vaihtoehto on kuparikierukka, joka ei kuitenkaan yleensä ole ensimmäinen ehkäisyvaihtoehto, koska se aiheuttaa herkästi vuotohäiriöitä, eikä auta esimerkiksi kuukautiskipuihin. Hyvä, että se on kuitenkin sinulle sopinut.

   En voinut olla oikaisematta näitä väärinkäsityksiä. Lopuksi vielä e-pillereiden epäilijöille: lentäminen lentokoneella on suurempi riski saada veritulppa kuin e-pillereiden käyttö.

   Poista
  2. Joo tiedän. Mutta tarkoitinkin sitä, että iho oireet pahenivat minipillereillä. Eli kun oli alkuun päässy tämä "akne" niin pillerit pahensivat tilannetta entuudestaan. Joten vaihtoehdot olivat, pillerit ja antibiootit tai hormoniton ehkäisy.

   Poista
  3. Mulla oli Yasminit, joita niitäkin käytetään aknen hoitoon, kuten Diane Novaa. Mun iho oli tosiaan itse pillereiden syömisen aikaan loistokunnossa, vielä normaaliakin hehkeämpi, mutta lopettamisen jälkeen alkoi tää finnioireilu. Kuparikierukka on ainoa ehkisyvaihtoehto, jota uskallan enää tän jälkeen harkita, sen verran pahat traumat hormoneista sain. En siis pelkästään näistä jälkioireista, vaan yhtä lailla pillereiden käytön aikana esiintyneistä oireistä, mikä ei ole ihme, koska pillereitä ei olisi saanut mulle edes määrätä. Pläääh.

   Onhan se ihan järkeenkäypää. että hormonaalisen ehkäisyn käyttö sekoittaa omaa hormonitoimintaa, ja niin mietin todellakin jo ennen pillereiden aloittamista. Itse olisin kuitenkin toivonut, että lääkäri ja terkkari olisivat puhuneet mulle mahdollisista sivuoireista ja lopettamisen aiheuttamista vaikeuksista ihan rehellisesti sillon ekalla käynnillä, kun reseptin sain. En ole mikään veritulppahysteerikko, vaan enemmän arastelin niitä yleisimpiä sivuvaikutuksia, joita sitten lopulta myös sain. En tiedä, onko mulla käynyt vain huono tuuri, mutta terkkari ja lääkäri, joiden kanssa pillerimääräyksen yhteydessä aiheesta kyselin tyrmäsivät ihan jokaisen epäilykseni niin pillereiden aiheuttamasta painonnoususta, mielialan laskusta kuin lopettamisen aiheuttamista oireistakin. (Todennäköisesti on käynyt vaan huono mäihä, koska en tunne ketään toista aurallista migreeniä sairastavaa, jolle olisi määrätty e-pillerit...) Mahdollinen painonnousu johtuisi kuulemma sitten vaan siitä, että mässäillään poikaystävän kanssa karkkia kaikki päivät ja mielialan lasku siitä, että parisuhde hiertää. Anteeksi vaan, mutta ei jumalauta, sanon minä. Huvittavinta oli, että ekalla kontrollikäynnillä multa kuitenkin heti ekana kysyttiin sivuvaikutuksista, kuten mielialan vaihtelusta, ja taidettiinpa mut punnitakin, haha.

   Ymmärrän, ettei vastaanotolla ole aikaa käydä läpi jokaista mahdollista sivuvaikutusta, mutta itse olisin arvostanut kovasti, että asiallisiin kysymyksiini olisi vastattu rehellisesti - tai edes ilman huvittumista ja samalla mut naurunalaiseksi saattamista - jotta olisin voinut harkita valintaani. Maailmassa kun on muutakin kuin yhdistelmäehkäisy. Totta on toki sekin, että kaikki eivät saa sivuvaikutuksista yhtäkään ja elämä pillereiden kanssa on kivaa ja auvoisaa. Netti on myös täynnä turhaa pelonlietsontaa.

   Tulipa vuodatus, enkä enää edes tiedä kenelle tää oli suunnattu, hah! :D

   Poista
 5. Voih, tuttua on. Ei tosin pillereiden takia, ne sopivat mulle mainiosti, mutta jostain syystä jäivät pois pari vuotta sitten. Aion kyllä ottaa uusiksi käyttöön jossain mutkassa.

  Anyways, itse olen löytänyt avun kuiviin läikkiin ja epäpuhtauksiin erilaisista öljyistä. Vaikka öljy kuulostaa aika tuhdilta valinnalta epäpuhtaalle iholle, olen huomannut, etteivät ne ainakaan maltillisesti käytettyinä tuki. Oma suosikkini on kylmäpuristettu luomumanteliöljy. Ihoni on epäpuhdas ja välillä rasvainen, mutta manteliöljy hulahtaa siihen sekunneissa, ja naamasta tulee maailman silein. Ihon sävykin paranee! Öljyillä lähtee meikkikin kunnolla ihosta. Lisäksi kannattaa kokeilla kasvovettä, jossa on ruusuvettä ja hamamelisia. Esim. Thayersin kasvovesi on uskomattoman hyvää. Se rauhoittaa ja puhdistaa, ja olen huomannut, että se selkeästi auttaa tulehtunutta ihoa. Ja mutanaamiot, ah. Putsaavat ihoa ja supistavat huokosia.

  Koska olen hippi, suosittelen juomaan erilaisia yrttihaudukkeita. Nokkonen auttaa kehoa poistamaan kuona-aineita, ja sen sisältämä c-vitamiini virkistää. Lisäksi yrttiteet rauhoittavat stressaantunutta mieltä. ;)

  Huono iho vaikuttaa tosi paljon mielentilaan ja on kova isku itsetunnolle. Mulla on ollut iho-ongelmia murkusta saakka, ja vasta viime aikoina olen tajunnut, miten väärin hoidin ihoani nuorempana. Kaikki superkuivattava ja pesevä (puhun sulle, Clearasil!) tekee hallaa ihon tasapainolle. Olen tullut kosteutususkoon, epäpuhdaskin iho kaipaa kosteutta. Rauhallisesti vaan, ei kannata tehdä mitään radikaalia, vaan hemmotella ihoa ja hoitaa sitä rakkaudella. Sitä se ansaitsee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin helpottavaa, etten olekaan yksin tän kanssa!:)

   Sitä päätyy varmasti helposti hankkimaan kuivattavia tuotteita, kun akne liitetään yleensä juuri rasvaiseen ihoon. Melkein aina, kun inisen ihostani jollekin, saan vastaukseksi helpottunutta vuodatusta siitä, miten kuivassa ihossa on etunsa. No niinpä joo, kuiva se iho on mullakin ja silti otsassa kasvaa finniviidakko.:D

   Poista