29.12.2014

5 VINKKIÄ VIISAMPAAN ALENNUSMYYNTISHOPPAILUUN

Olen ikuinen tarjoushaukka, ja siksi alennusmyyntien alkaminen on minulle aina aika mieluisa juttu. Nykyisin, kun aleja on ripoteltu hieman jokaiseen väliin vuotta ja tavaraa on saatavilla vuodenajasta riippumatta hyvään hintaan netistä, on aleshoppailutyylini kokenut muutoksia. Nykyään ostan aleista harvemmin esimerkiksi meikkejä, sillä suosikkinettikauppani järjestävät usein muutaman päivän aleja ja lisäksi tarjolla on tuntuvia alennuskoodeja lähes aina, kun niitä vain osaa etsiä. Lushin alea lukuunottamatta talvi- ja kesäaleihin osuu harvemmin minun makuuni ja tarpeeseeni sopivia kosmetiikkatuotteita, vaikka alennusprosentit saattavatkin tällöin olla korkeampia. 

Muutoksia ovat aiheuttaneet myös muutamat kantapään kautta koetut kämmit, joista viisastuneena päädyin alennusmyyntiaiheesta tähän tekstikenttään alunperin kirjoittamaankin.

Varmasti moni teistä on ostanut joskus alennusmyynneistä jotain äärimmäisen typerää, mikä on aiheuttanut sydämenpistelyitä jo kassalla. Aloitetaan myöntämällä, että ainakin minä olen. No niin, montako kättä sieltä alkaa nousta? Kappas vaan, sinä, sinä ja vielä sinäkin - arvasin!

Alennusmyynnit ovat vuoden otollisinta aikaa luuseroida kaupoissa ja tehdä virheostoksia milloin mihinkin vedoten. Osa hamstraa alennusprosentit silmissä kiiluen suoraan kirppiskasaan menevää tavaraa, osa taas ostaa laihtumisen toivossa liian pieniä kokoja, kun nyt kerran halvalla saa. Jotkut taas päätyvät alennetun hinnan vuoksi ostamaan kokeilumielessä vähän erikoisempia luomuksia, jotka jäävät lopulta kokonaan käyttämättä. 

En väitä, että edellä mainitut shoppailutyylit olisivat kaikki suoranaisia virheitä. Varmasti joku onnekas saa startattua kuntoprojektinsa pari kokoa liian pieniä vaatteita hankkimalla tai pistämällä tyyliinsä pitkään kaivatun piristysruiskeen ostamalla alerekistä mustan ja valkoisen sijasta punaista ja sinistä, joita ei oikeaan hintaan olisi rohkaistunut hankkimaan. Mitä minä olen kuitenkin omasta käyttäytymisestäni oppinut, sitten kun -ajattelu ei toimi. Kärjistettynä sanottuna se ei toimi minulla koskaan. Ainoa muistelemisen arvoinen poikkeus ovat kirpparilta keväällä löydetyt talvikengät, mutta nyt mennäänkin jo lujasti aiheen vierestä, sillä puhe oli kirppareiden sijasta alennusmyynneistä. 

Kokemuksistani viisastuneena haluan jakaa kanssanne muutaman vinkin.


1. Jos  et  ole  muutenkaan  kovin rohkea ja kokeilunhaluinen, muutut sellaiseksi tuskin silloinkaan, kun sen myrkynvihreän paljettihameen hintalappu on koristeltu punaisella tarralla ja maksat siitä enemmän tai vähemmän alkuperäistä hintaa pienemmän summan.  Alerekit voivat olla otollisia paikkoja löytää vaatekaappiin tai meikkilaatikkoon uusia ja piristäviä asioita sekä mahdollisesti myös jotain vähän erikoisempaa, mitä ei muuten uskaltaisi kokeilla. Halpa hinta tuskin kuitenkaan rohkaisee vetämään juhliin päälle sitä omituista, mutta jollain tavalla houkuttelevaa luomusta, jonka toisaalta haluaisit vielä kaupassa omistaa, mutta samaan aikaan tiedät kyllä, ettet ole tarpeeksi rohkea käyttämään sitä. Usko minua, et käytä sitä koskaan. Alennettu hinta lopulta vain potkii ajattelemaan, että ostos saa pölyttyä nurkassa sen sijaan, että kannustaisi omistajaansa käyttämään hankkimaansa asiaa. 2. Jos et keksi sinua houkuttelevalle asialle yhtäkään käyttötarkoitusta lähitulevaisuudessa, jätä se ostamatta. Vaikka se olisikin halpa. Vaikka alerekissä roikkuisikin huippuhalvalla urheiluvaatteita, mutta et harrasta kuin bussiin kirmaamista tai vaihtoehtoisesti näyttävä juhlamekko, mutta et harrasta tilaisuuksia, joissa pääsisit käyttämään sitä, älä jää odottamaan ihmeitä, vaan jätä houkutukset suosiolla odottamaan sinua uskollisempia omistajia. Tuskin keksisit niille käyttötarkoitusta koskaan. Ja jos keksitkin, olisit jo niin kyllästynyt vaatekaapin nurkassa viidettä vuotta käyttöä odottaneeseen rättiin, että tahtoisit ostaa tilalle jotain muuta. 3. Älä osta vain alennusprosentin takia. Tyhmempi on se, joka ostaa holtittomasti alennusmyynneistä, ei se joka skippaa alet kokonaan. Vaikka ne laadukkaaksi toteamasi luomivärit olisivatkin alessa, niitä ei tarvitse ostaa, jos jäljellä on enää inhokkisävyjäsi. Et kuitenkaan käytä niitä tai jaksa laittaa niitä myyntiin.DSC_2400

Mitä niistä aleista sitten kannattaa ostaa? 

Itse ryhdyin tänä vuonna tekemään jo alkusyksystä listaa vaatteista ja kosmetiikkatuotteista, jotka haluaisin. Osaa myös ihan jopa tarvitsin. Listalle päätyi laukku, korolliset talvikengät, jotka löytyivät hyvään hintaan jo ennen alejen alkamista, harmaa villakangastakki Zarasta, COS:in laadukkaita, mutta ilman alennuksia suhteellisen hintavia t-paitoja ja talvivarastojen täydennys Lushin joulualeissa. 

Kun ostaa oikeasti tarpeeseen ja itselleen mieluisia juttuja, pettymykset on paljon helpompi välttää kuin pelkän houkutuksen johdattelemana tavaraa hyllyistä kahmiessa. Oman kokemukseni mukaan parhaat vaatelöydöt ovat niitä, jotka olen todennut jo kerran sovituskopissa hyviksi, mutta päättänyt syystä tai toisesta odottaa lompakon avaamista alennusmyynteihin saakka. 

Siis:


4. Osta vain tavaroita, jotka voisit ostaa myös ilman alennusprosenttia. Odotin kuumeisesti tämän postauksen kuvituksena näkyvän Zaran hameen päätyvän alerekkiin. Olin sovittanut hametta kerran syksyllä, mutta jättänyt sen ostamatta, sillä omistan jo pari spesiaalikivaa hamosta, enkä kokenut hankintaa sillä hetkellä niin tarpeelliseksi, että olisin tahtonut laittaa siihen 40 euroa. Pidän hameesta paljon ja olen jaksanut ihailla sitä sovittamisen jälkeen joka kerta Zarassa käydessäni, joten hankinta tuntui viisaalta vielä sinäkin päivänä, kun Zara iski ikkunaansa alekyltit. 

Jos ostamatta jättäminen on liittynyt johonkin muuhun kuin budjetointiasioihin, kannattaa tuote hylätä aleissakin. Kaunis, mutta huonosti istuva takki ei istu yhtään sen paremmin, vaikka hintalapun numerosta olisi lohkaistu puolet pois.
5. Tee jo hyvissä ajoin ennen alejen alkamista lista siitä, mitä tarvitset. Näin et pääse sekoamaan kaupoissa ja haalimaan mukaasi tavaroita pikaisesti keksittyjen no kun mä tarviin tätä oikeesti!!1 -hätävalheiden turvin. Listaa ei tarvitse noudattaa orjallisesti, mutta sen kurkkiminen auttaa välttämään typerimmät ostokset. Jos olet listannut lapulle talvitakin ja kirjoittanut perään kolme huutomerkkiä, mutta olet viemässä kassalle takin sijaan kolmea hametta ja viittä kesätoppia, kannattaa ehkä pysähtyä hetkeksi ja muistella, mitä sinä nyt oikeasti tulitkaan hankkimaan. 


Tähän väliin voin kertoa, että olen alennusmyynneissä vieläkin sen verran heikkoa tekoa, etten tälläkään kertaa hankkinut pelkästään ja tarkalleen juuri niitä asioita, jotka olin etukäteen päättänyt löytää. En siis kuvittele olevani mikään alennusmyyntiguru. Aina löytyy jotain muutakin kuin sitä kaikkein tarpeellisinta. Tänä vuonna näitä ylimääräisiä olivat YSL:n pari kymppiä maksanut ripsaripakkaus Sokokselta, miljoonannet mustat farkut 25 eurolla Weekdaystä ja parin kympin hintainen Zaran tummansininen paita, joka maastotuu saumattomasti vaaterekissäni jo majaileviin kangaspaloihin. Tuttuja ja turvallisia, mutta ehkä samalla vähän turhiakin juttuja siis. 

Osa listalle kirjoitetuista tärkeistä hankinnoista jäi löytymättä. En esimerkiksi löytänyt mistään kauan etsimääni talvitakkia ja COS:in t-paidatkin hylkäsin toistaiseksi kauppaan. Sen sijaan Lushiin tein täsmäiskun, josta kirjoitan vielä tämän viikon aikana. 

Ensi vuonna taas vähän fiksummin!
DSC_2401
Hyviä vinkkejä vai ärsyttävää paasausta?
Mitkä ovat teidän parhaat alevinkkinne?
Oletko tehnyt joskus unohtamattoman löydön, josta jaksat iloita vieläkin? 
Vai tahdotko vaihtoehtoisesti jakaa täällä noloimman virhehankintasi?
Keskustelu on jälleen iloisesti odotettua ja toivottua!


4 kommenttia:

 1. Luojan kiitos mun päivittäisen reitin varrelta ei löydy "vaarallisia" kauppoja, ja olen työpäivän jälkeen usein liian nälkäinen ja väsynyt lähtemään erikseen aarrelaarien ääreen. Varsinkin ajatus ruuhkaisesta Helsingin keskustasta voittaa usein tavaratalojen kosmeosastojen imun.

  Yksi parhaimmista alelöydöistä on päällystakkini, jonka ostin kesällä 60 % alesta urheilukaupasta. Samalla reissulla ostin ulkoiluhousut ja urheilusandaalit myöskin alesta. Inhoan urheilukauppoja, joten niiden kohdalla toimin kuten isäni ja mieheni, eli ostan sitten enemmän kerralla kun sinne jaksan raahautua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa mainioilta löydöiltä!:)

   Poista
 2. Itsellä on aina yksi vakio jotka ostan alennusmyynneistä: alusvaatteet. Silloin ei ole vain niitä beigejä mummonpöksyjä vaan hyvinkin nättejä yksilöitä vähintään puoleen hintaan. Ihan kuten nytkin ne kaikki joulunpunaiset pitsiset rintaliivit olivat alennuksessa, jotka aina ennen joulua maksavat vähän liikaa.

  Nyt kyllä sorruin yhden tuoksun ostoon kun sen lahjapakkaus oli puoleen hintaan. Meinasin kyllä jo viime vuonna sortua siihen, joten kannatti ehkä vielä yksi vuosi odottaa kun oli nyt niin halvalla. :D
  Mutta kaikista eniten tulin iloiseksi keraamisesta purkista, jossa on kuva kissanpennuista. Se oli pieni heräteostos alennusmyynneistä, mutta en kyllä ole katunut hetkeäkään. Tulen vain aina niin iloiseksi kun näen sen keittiön hyllyllä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unohdinkin kokonaan mainita alusvaatteet tässä postauksessa! Kaikki ketjuliikkeetkin pyytävät nykyään ihan järkkyjä rahasummia pienistä pitsisistä kangasriekaleista ja siksi mäkin ostan ne suosiolla lähes pelkästään aleista.

   Poista